Försök: Sötpotatispommes med cheeseburger-puck och srirachamajonäs

Så har det hänt igen. Den skarpögde ser det redan på bilden. Maträtten blev inte som jag tänkt. Drömmen om frasiga sötpotatispommes med lagom mosig mitten gick åt fanders. Just sådana pommes har jag gjort flertalet gånger tidigare men då i form av dubbelfriterat i olja på spisen istället för på plåt i ugnen som nu. Det var en chansning men puckarna och dippen blev i alla fall bra. Recept är ett hopkok av diverse influenser blandat med experimentlusta en onsdagskväll som denna då jag stötte på Lisa och Eriks pommesrecept[1]. Jag har märkt detta recept med Försök för att signalera att det varken är färdigt eller jättegott ännu. Ha detta i åtanke. Och: nästa gång blir det bättre!

4 portioner
1h

Ingredienser

600 g Anamma Formbar färs
8 skivor da Carla cheddarost
2 lila sötpotatis
2 orange sötpotatis
Flingsalt
Svartpeppar
Rökt sött paprikapulver
Rapsolja
170 ml Vegme majonäs
0,5 dl srirachamajonäs

Arbetsgång

  1. Tina upp färsen i 30-60 min på en plåt eller annan metallyta (går fortare så).
  2. Sätt ugnen på 120°C
  3. Skala och skär potatisen i stavar.
  4. Lägg pommes på en plåt med bakplåtspapper och salta lätt.
  5. Grädda 40 minuter. Vädra en gång per 15 min. Här tycker Lisa & Erik att man ska använda varmluft. Min spis har ingen varmluftsugn men däremot ett läge med fläktassisterad värme, så jag testade det.
  6. Under tiden som pommesen är inne första vändan i ugnen blandar du till såsen och ställer i kylen.
  7. Ta ut plåten och höj värmen till 260°C.
  8. Lägg pommesen i en skål och häll över olja, mer salt och paprikapulvret. Blanda ordentligt med händerna.
  9. Lägg tillbaka pommesen på plåten och grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills pommesen har fått en fin, krispig yta.
  10. Medan pommesen är inne formar du puckarna, saltar och pepprar dem. Värm sedan på en panna på medelvärme och stek ca 5 minuter. Vänd puckarna och lägg på ostskivorna och på med ett lock på pannan så ångan också hjälper till att smälta osten.
  11. När pommesen ser bra ut, ta ut och lägg på hushållspapper så de får olja av sig lite.
  12. Servera genast.

sotpotatis_cheeseburger-1

Dryck

Jag dricker Nebuchadnezzar, en IPA från Omnipollo, till. Tyvärr har ölen med sin påtagliga beska inget att göra sidan om denna rätt så denna parning är inget jag rekommenderar.

Nästa gång

  1. Antingen lila eller orange sötpotatis. Den lila sötpotatisen verkar ha reagerat snabbare på värmen och blev nästan stenhård efter vila på köksbänken samt med en oangenäm, bränd smak. Mindre vätska i lila sötpotatis kanske?
  2. Testa vanlig statisk under/över-värme och lägre temp?
  3. Eventuellt återgå till dubbelfrityr som är ett för mig beprövat tillagningssätt.
  4. En mer karamellig, mindre besk öl till.

  1. Elle Mat & Vin – Krispiga sötpotatis pommes utan fritös ↩︎

Visa kommentarer