Rotfruktslasagne med soltorkad tomat och bechamel

Det här är en god lasagne, du kan sluta leta nu. Varsågod. Nä, jag skojar inte. Jag har inte ätit en godare lasagne så långt jag kan minnas, jag har heller inte lagat en så här god lasagne själv. Det här var det första jag lagade i min nya ugn när jag fick den, efter många år och flera lägenheter i rad med endast gasugn. Och vilken fröjd sedan att få äta denna lasagne och konstatera att jo, ugnen fanns på riktigt och den fungerade verkligen som den skulle. Receptet är rakt upp och ner stulet (men smått modifierat) från Julia Tuvesson[1].

6-8 portioner
3h (från början av prepp tills den kommer ur ugnen. Inkluderar lite dötid då den "bara är i ugnen". Låt den vila lite innan du serverar, alternativt gör den dagen innan och värm på i ugnen en stund innan servering.)

Ingredienser

1 stor gul lök
3 klyftor vitlök (vitlöken är viktig!)
2 stora morötter
2 stänger stjälkselleri (ca 2-3 dl hackad)
Olivolja
325 g Anamma vegofärs
3 msk tomatpuré
3 burkar hela tomater av bra kvalitet, jag använder Solanias San Marzano, klippta (jag klipper dem med kökssax efter att jag tömt burkarna i såsen)
1 burk vatten
1-2 glas rött vin
2 tsk dijonsenap
1 liten zucchini
1 liten burk soltorkade tomater, avrunnen och strimlad
1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande i pulverform
Lasagneplattor
Torkad oregano
Torkad timjan
Balsamvinäger
Agavesirap/socker
1 pkt Astrid & Aporna Jeezly Perfect Pizza, riven
100 g mejerifritt smör
ca 0,5 dl vetemjöl
2,5 dl havremjölk
5 dl Oatly iMat
Riven muskotnöt
Salt & peppar

Servering
Färsk bladspenat, machesallad, ruccula (om man nu gillar det, jag gör det inte) eller liknande
Citron
Olivolja
Flingsalt

Arbetsgång

  1. Färssåsen: Börja med att finhacka lök och vitlök. Tärna morot och skiva stjälksellerin fint, stek sedan tillsammans med löken i olivolja på medelvärme 5-10 minuter i en gjutjärnsgryta.
  2. Lägg i tomatpuré och stek med en kort stund så smakerna utvecklas.
  3. Häll i vinet och låt alkoholen koka bort.
  4. Lägg i klippta tomater, vatten, tärnad zucchini, strimlad soltorkad tomat, buljong, senap och vegofärs. Smaksätt med en skvätt balsamvinäger, kryddorna och antingen agavesirap eller socker.
  5. Låt koka i minst 30 minuter på låg värme, gärna längre. Jag låter den gå i nästan en timme. Rör runt ibland och se till att den inte bränner fast i botten. Ha eventuellt i lite mer vätska.
  6. Sätt ugnen på 200°C och medan den blir varm, gör såsen.
  7. Bechamelsåsen: Smält smöret i en medelstor kastrull. När smöret har smält, pudra på vetemjöl tills att smöret och mjölet har smält ihop. Häll sedan i mjölken och vispa tills att mjöl- och smörblandningen lösts upp i mjölken. Vispa långsamt in grädden och låt såsen koka med under tiden. Se till att det inte bränner fast i botten. När såsen fått småkoka några minuter tjocknar den. Sluta vispa och stäng av värmen när du tycker den är tillräckligt krämig. Sista steget är att ha i 1 dl av den rivna osten i såsen, vik in den i såsen så den smälter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt.
  8. Lasagnen: Bygg lasagnen i en ugnsfast form. Börja med bechamelsåsen och varva sedan med lasagneplattor, bechamel, färs, lasagneplattor, bechamel, färs tills all färs är slut. Tänk på att lämna någon centimeter till formens kant då den växer lite i ugnen och riskerar att bubbla över annars. Avsluta med lasagneplattor och ha sedan på resterande bechamel som du blandar med det sista av den rivna osten så att det blir ordentligt krämigt på toppen.
  9. Sätt in i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills att ostsåsen har fått lite mer mörkgul färg. Jag körde över/under-värme och avslutade med 10 minuter på grilläget. Tänk på att osten inte får den brynta yta som en klassisk lasagne med animalisk ost utan endast lite gyllengul med små brända bitar ute i kanterna av formen.

Servera med sallad, förslagsvis med en skvätt citron, olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Utan sallad blir det väldigt mastigt och geggigt så en lite syrlig och krispig sallad att bryta av med gör underverk!

lasagne-1

Dryck

Jag dricker ett Pinot Noir från Bourgogne av Labouré-Roi till, likaså har jag det i maten. En fullträff!

IMG_7292

Det blir en bra matlåda som både går att micra och frysa in för senare njutning.


  1. Tuvessonskan: Vegansk lasagne med soltorkad tomat, zucchini och ostkräm ↩︎

Visa kommentarer