Om Yum

Yum är mitt publika receptarkiv i journalform, att främst nyttjas då andra behöver ett recept. Tycker helt enkelt att detta är det enklaste sättet att göra recepten rättvisa och underlätta för mottagaren. Recepten är levande, dynamiska dokument och allt eftersom jag gör rätterna fler gånger kanske jag finner en ännu bättre variation på något och uppdaterar således receptet efter detta.

Kul, billigt, svårt?

Mat ska vara kul att laga men inte nödvändigtvis lätt, tycker jag. Ibland vill man hålla på med prepp i 3 timmar innan ens en platta tänts och andra dagar nöjer man sig med att gå från råvara till tallrik på under 20 minuter. Yum innehåller båda delar och i början av varje recept anges en generell tidsåtgång. Maten är oftast ganska billig men använder ibland lite finurliga verktyg och svåröverkomliga ingredienser som kan göra att kostnaden för rätten drar iväg ganska ordentligt. I fallet att något utöver det vanliga svenska kitet används kommer jag att ange var man kan köpa eller få tag på verktyget/ingrediensen så gott det går men jag kommer också ge tips på alternativ som håller utgifterna nere.

Växtbaserat?

Jag anser att en näst intill uteslutande växtbaserad kost är den rätta vägen att gå, även om en skiva salami slinker ner ibland. För mig är det viktigt att man inte ska behöva följa några särskilda regler eller hamna i ett strikt fack bara för att man äter växtbaserad mat. Jag får lov att "fuska", men det är sällan det sker. Med rätt engagemang och vidgade vyer kan man laga minst lika god mat utan animaliska produkter. Valet att inte skriva vegan framför varenda ingrediens är medvetet, dels för att inte avskräcka karnivorer men också för att jag tycker det känns självklart att ingredienserna ska vara växtbaserade. Inte heller i rubriker eller url:er syns ordet.

Chansa lite!

För att spinna vidare på ämnet att matlagning ska vara kul så vill jag inte att recepten här ska vara skrivna i sten; våga chansa med måtten och tider, smaka av och följ sinnena och ta allt med en nypa salt! Portionerna likaså, vi är alla olika hungriga vid olika tillfällen, du kanske vill äta hela pajen själv? Gör det då! 1 kg paj kan också vara 1 portion säger jag.

Ett tillkännagivande

Utöver detta vill jag tillkännage att inga recept är nya och 100% unika för Yum. Nästan allt är stulet från andra, men testat och modifierat mer eller mindre från källan och troligtvis har samma process genomgåtts när personen före mig landade vid receptet. Har jag en källa så försöker jag rimligen att attribuera denne på bästa sätt.

Bakom kulisserna

Yum publiceras av mig, Benjamin och drivs med publiceringsverktyget Ghost. Jag använder en lätt omsnickrad version av temat Attila. Sidan når din webbläsare med hjälp av Digital Ocean. För enkelhetens skull tar jag samtliga fotografier med min telefon även kunskap och resurser finnes för mer avancerad bild. Fotografiet högst upp på denna sida är taget av Brooke Lark.

Kontakta mig

Man kan nå mig genom e-post på b@benjaminbergh.se